Άγιος Δημήτριος


Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι ο πρώτος ενοριακός ναός στο Βραχώρι.
Από το 1664, όταν κάποιος έμπαινε στην πόλη, από την νότια πύλη, στα δεξιά του συναντούσε τον πετρόκτιστο Ναό των Ρωμιών, τον Άγιο Δημήτριο.
Δίπλα από το Ναό, μπορούσε κάποιος να ξαποστάσει στον ίσκιο του θεόρατου πλάτανου που βρισκόταν μεταξύ του Αγίου Δημητρίου και του κοιμητηρίου των Ρωμιών.

Εγκαίνια θεμελίωσης Ναού Αγίου Δημητρίου 1948

 Κάτω από τις ρίζες του πλάτανου κυλούσε γάργαρο νερό που κατέληγε σε φημισμένο πηγάδι. Στις ρίζες του όμως  χύθηκε άφθονο αίμα μαρτύρων και ηρώων, γιατί ήταν τόπος εκτέλεσης.

Από το χτίσιμο του νέου Ναού Αρχείο Μέλπως Ιωσηφίδου

Κατά την επανάσταση του Αλέξη Ορλόφ, το 1770,  οι Τούρκοι εκτέλεσαν εκεί τον Αντώνη Παπαντώνη από τον Μαχαλά (Φυτείες), τον Γεώργιο Φαταούλα και τον Αναστάση Παπασταμάτη (Φυτείες), τον Πάνο Μαυρομάτη και τον Γεωργάκη Μαυρομάτη,  προύχοντες της Κατούνας.

 Το 1786 εκτελέστηκαν με απαγχονισμό και τρεις Πελοποννήσιοι έμποροι, οι νεομάρτυρες Θεόδωρος, Λάμπρος και Άγνωστος.
Ο παλιός ναός με κάποιες αλλαγές και προσθήκες έφτασε μέχρι το 1952. Εκείνη τη χρονιά θεμελιώθηκε και ο νέος Ναός, που εγκαινιάστηκε το 1973.

Ο Ναός γιορτάζει τον Άγιό του κάθε χρόνο στις 26 Οκτωβρίου.

Παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου είναι ο Ναός της Ευαγγελιστρίας που βρίσκεται στην οδό Παπαϊωάννου.

Δίπλα στον Ναό του Αγίου Δημητρίου, υπάρχει ένας ναΐσκος, ένα μικρό παρεκκλήσι. Σε εκείνο το σημείο βρέθηκαν τα λείψανα του Αγίου Νεομάρτυρα Ιωάννη του εκ Κονίτσης και εν Βραχωρίω μαρτυρήσαντος.

Ο Άγιος Ιωάννης εκ Κονίτσης μαρτύρησε το 1814 και τα Ιερά λειψανά του βρέθηκαν το 1974. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 23 Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε τον βίο του Νεομάρτυρα.
Visited 5 times, 1 visit(s) today