Γ.Ε.Α (Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου)

Ένα εκπληκτικό video, από τα παιδιά του agriculture.
1991 και στο μαθητικό φεστιβάλ, στις παλιές εγκαταστάσεις της ΓΕΑ, απέναντι από τα γραφεία του ΙΚΑ, διοργανώνονται αγώνες μπάσκετ.
Στο τέλος του video και με τον τίτλο “ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ”, βλέπουμε τις εγκαταστάσεις της ΓΕΑ… να κατεδαφίζονται.

Βρισκόμαστε στο μέσον της δεκαετίας του ’40.
Στο Αγρίνιο, όπως και σε όλες της περιοχές της Πατρίδας μας, άρχισε η ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς για να επουλωθούν οι μεγάλες πληγές που άφησαν ο Πόλεμος και η Κατοχή.
Η αθλητική δραστηριότητα ενεργοποιείται και αυτή, αλλά αρχίζει και τελειώνει στο ποδόσφαιρο, άθλημα ξενόφερτο και μη ελληνικό.
Ο δραστήριος, αρχαιολάτρης Γυμναστής Κωνσταντίνος Χειμάρρας, ο οποίος υπηρετεί στο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου -ξαναλειτουργεί πλέον στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια- ανησυχεί για την παραγκώνιση του κλασικού αθλητισμού.
Το έτος 1946 καθιερώνεται ως δεύτερη Εθνική Εορτή η 28η Οκτωβρίου 1940.
Με την ευκαιρία του εορτασμού της εμπλουτίζει το εορταστικό της πρόγραμμα και με αγώνες Στίβου, δηλ. τρέξιμο, πήδημα, πάλη κλπ. με την επωνυμία “ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΑ” .
Το πείραμα επαναλαμβάνεται και στον εορτασμό και της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821 και στους αγώνες αυτούς δίνει την επωνυμία “ΑΓΡΙΝΙΑ”.
Παρατηρεί ότι οι αγώνες αυτοί, τα “ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΑ” και τα “ΑΓΡΙΝΙΑ”, έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό της πόλης.
Αυτό του γίνεται αφορμή να αναπτύξει πρωτοβουλία για την ίδρυση Αθλητικού Σωματείου, το οποίο θα ασχολείται με τον κλασικό αθλητισμό, σύμφωνα με το ολυμπιακό ιδεώδες της αρχαίας εποχής.
Την πρωτοβουλία του αυτή συμμερίζονται πολλές προσωπικότητες του Αγρινίου και τον ενθαρρύνουν να προχωρήσει στην ίδρυση Συλλόγου.

 

Το χορευτικό τμήμα της Γ.Ε.Α το 1974

 

Visited 2 times, 1 visit(s) today