Η ανατίναξη της γέφυρας του Αχελώου

…από τους Γερμανούς

κατά την αποχώρησή τους από το Αγρίνιο.

 

Μία σπάνια- ίσως και μοναδική- φωτογραφία από την κατεστραμμένη γέφυρα του Αχελώου παρουσιάζουμε σήμερα.

Φθινόπωρο του 1944 και οι Γερμανοί αποχωρούν από την Ελλάδα.

Ο φόβος ότι φεύγοντας θα ακολουθούσαν την τακτική της «καμμένης γης» επαληθεύτηκε στο έπακρον. Άφησαν πίσω τους συντρίμμια, χαλάσματα κι ένα ανύπαρκτο συγκοινωνιακό δίκτυο, παρ’ ότι διάφοροι υψηλόβαθμοι Γερμανοί αξιωματούχοι με δημοσιεύματα στον ελεγχόμενο από τις κατοχικές δυνάμεις αθηναϊκό Τύπο διαβεβαίωναν για το αντίθετο. Στις 20 Σεπτεμβρίου ο Χέλμουτ Φέλμυ, στρατιωτικός διοικητής Αθηνών, δημοσίευσε στον «Ηνωμένον Τύπον» και στα
«Βραδυνά Νέα» μια τέτοια ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Εξ αφορμής διαδόσεων και ισχυρισμών διεσαφηνίσθη διά του Τύπου προ ολίγων ακόμη ημερών ότι ο Γερμανικός Στρατός ούτε σχεδιάζει ούτε προπαρασκευάζει ανατινάξεις ή καταστροφάς ….» 
«….Τα γερμανικά στρατεύματα δεν αποσκοπούν να εγκαταλείψουν ούτε και τώρα βεβαίως την σύμφωνον προς το Διεθνές Δίκαιον και φιλικήν έναντι του ελληνικού λαού ανέκαθεν επιδειχθείσαν στάσιν των και να ρίψουν την χώραν εις την φρίκην και τας καταστροφάς του πολέμου…».

 Όλες οι γέφυρες, εκτός από όσες ήταν πολύ μικρές, καταστράφηκαν και το ίδιο συνέβη με τις σήραγγες και με κάθε τεχνικό έργο. Το 90% των γεφυρών με άνοιγμα άνω των 6 μέτρων ισοπεδώθηκαν, ενώ καταστράφηκαν όλες οι γέφυρες μήκους από 10 έως 40 μέτρα.

Από την καταστροφική τους μανία δεν ξέφυγε και η γέφυρα του Αχελώου.

 

Ήταν Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου του 1944. Οι Γερμανοί εγκαταλείπουν το Αγρίνιο και περνώντας από τη γέφυρα του Αχελώου, κατευθυνόμενοι προς την Αμφιλοχία, την ανατινάζουν.

 

 

ΠΗΓΗ φωτογραφίας:
 4τομο έργο “Στ’ Άρματα! Στ’ Άρματα!”,
όπου την επιμέλεια της ύλης είχε ο Στρατηγός Γεράσιμος Αυγερόπουλος.


Loading

Visited 3 times, 1 visit(s) today