Η Δημοτική Αγορά Αγρινίου κτίστηκε το 1933, επί δημαρχίας του καπνέμπορου Ανδρέα Παναγοπούλου.
Βρίσκεται στην οδό Σκαλτσοδήμου και στην μπροστινή όψη του κτιρίου βρίσκεται ενσωματωμένη, χαραγμένη μαρμάρινη πλάκα με το έτος ανεγέρσεως. Είναι έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα, καθηγητή Βασιλείου Κουρεμένου.
Το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε η Δημοτική Αγορά βρισκόταν το αρχοντικό του Αναστάσιου Παπακώστα, το οποίο μαζί με ένα αμπέλι έκτασης 75 στρεμμάτων χάρισε στον Δήμο Αγρινίου. Το αμπέλι εκποιήθηκε για να γίνει η αποπεράτωση της Αγοράς. Για την δωρεά του αυτή, κεντρικός δρόμος του Αγρινίου φέρει το όνομά του.
Το 1931 οι εργασίες για την ανέγερση της Δημοτικής Αγοράς βρισκόταν σε εξέλιξη.
Διαβάζοντας την έκθεση του τότε Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Γεωργίου Κουράτου (σελ. 42,43,44), την οποία συνέταξε τον Μάρτιο του 1931 και απέστειλε στον Πρωθυπουργό, μπορούμε χάρις στην αναλυτική περιγραφή του, να φανταστούμε το εσωτερικό της Δημοτικής Αγοράς.
Δημοτική Αγορά
Από του λήγοντος οικονομικού έτους, όντως ο Δήμος επελήφθη συντόνως της εκτελέσεώς της και ήδη ανεγείρεται εις κατάλληλον θέσιν της πόλεως. Ο προϋπολογισμός της δαπάνης της ανέρχεται εις 5.200.000 δραχμάς.
Το οικόπεδον εφ ου ανεγείρεται η Δημοτική Αγορά αποτελείται εκ δύο ορθογωνίων παραλληλογράμμων αντιστρόφως τοποθετημένων, συνδεομένων εν σχήματι Γ. Η πρόσοψις του κτιρίου κείται επί ευρείας και κεντρικής οδού, μήκους 29.00 μ. η δε προς ανατολάς πλευρά του οικοπέδου τούτου ισούται με αξίαν μήκους 40 μέτρων. Η οπισθία πλευράτης κείται επί νέας υπό διάνοιξιν μήκους 38.40 μέτρων. Το δε σύνολον του οικοδομημένου χώρου ανέρχεται εις μέτρα τετραγωνικά 1400 περίπου.
Η Δημοτική Αγορά θα συμπεριλάβη:
- 25 υπόγεια καταστήματα διαστάσεων 2.70 Χ 4.00
- 1 ψυγείον μέγα διαστάσεων 16.30 Χ 12.30
- 1 ψυγείον μικρόν διαστάσεων 7.10 Χ 11.30
- 5 αποχωρητήρια και ανάλογα ουρητήρια.
- 17 κρεοπωλεία διαστάσεων 2.80 Χ 3.20
- 13 ιχθυοπωλεία διαστάσεων 2.80 Χ 3.00
- 1 Πλατείαν δι’ αναγκαστικάς πωλήσεις διαστάσεων 6.00 Χ 8.50
- 1 Πλατείαν δια πλανοδίους διαστάσεων 6.00 Χ 8.50
- 1 κηπάριον διαστάσεων 5.00 Χ 8.50
- 9 παντοπωλεία διαστάσεων 2.80 Χ 3.00
- 9 οπωροπωλεία διαστάσεων 2.80 Χ 3.00
- 9 εδωδιμοπωλεία διαστάσεων 2.80 Χ 3.00
- 9 καταστήματα ωοπωλεία διαστάσεων 2.80 Χ 3.00
γ) την δημιουργίαν ευρέων χωλ, παρεχόντων προς τούτοις εις τον αγοραστήν την ευκαιρίαν της συγχρόνου ταχείας επιθεωρήσεως των πωλουμένων ειδών.
δ) την δημιουργίαν αιθρίου, δια της καλλιεργείας πρασιάς και φυτωρίων εις το τμήμα των κρεοπωλείων, ώστε πλην της εξαιρετικής διακοσμήσεως η Δημοτική Αγορά θα έχει το περισπούδαστον προτέρημα του συνεχούς και πλήρους αερισμού, στοιχείου εκ των σπουδαιοτέρων διά μίαν Αγοράν.
Η προσπέλασις εκ της κρεαταγοράς εις την ιχθυαγοράν και των παντοπωλείων εις εδωδιμοπωλεία και τανάπαλιν καθίσται άμεσος και ευσερεστάτη δια των προς τούτο ευρέων διόδων μεταξύ αυτών και κεντρικής στοάς πλάτους 6.00 μ.
Τα αποχωρητήρια, η αστυνομία και το καφφενείον ετέθησαν εις δευτερεύοντας μεν χώρους, αλλά συγχρόνως εις το κέντρον του όλου κτιρίου, εις τρόπον ώστε η προσπέλασις, διανομή και επίβλεψις να είναι ευχερής.
Εν τη προόψει επεδίωξεν όσον ένεστι μεγαλοπρεπεστέραν εμφάνισιν.
Ήδη επερατώθησαν άπαντα τα έργα του υπογείου και κατεσκευάσθη η εκ σιδηροπαγούς σκυροκονιάματος πλαξ του ισογείου. Κατά τας βεβαιώσεις τόσον του Αρχιτέκτονος του συντάξαντος την μελέτην, όσον και των ειδικών επισκεφθέντων το κτίριον, η Αγοράς Αγρινίου, δύναται να παρουσιασθή μετά την πλήρην κατασκευήν και των υπόψη εκτελεσθησομένων έργων, υδραυλικής και ηλεκτρικής εγκαταστάσεως, ως μία των καλλιτέρων Αγορών της Ελλάδος.
Μέχρι την λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς τα κρεοπωλεία και τα ιχθυοπωλεία ήταν διάσπαρτα μέσα στο κέντρο της πόλης του Αγρινίου. Μιας πόλης χωρίς υποδομές αποχέτευσης, με αποτέλεσμα τα καταστήματα αυτά να είναι εστίες μόλυνσης. Διαβάζουμε στον τοπικό τύπο της εποχής:
“Ζήτημα επίσης σπουδαίον το οποίον ώφειλε να έχη απασχολήσει τους αρμοδίους του Αγρινίου, είναι το της καθαριότητος.
Παρετήρησα μετά λύπης μου εις τα κεντρικώτερα αυτής σημεία ακαθαρσίας αίτινες όχι μόνον δεν προδιαθέτουν καλώς τον επισκέπτην αλλά και δι’ αυτούς τους κατοίκους της δεν αποτελούν βάσιν δια την καλήν αυτών υγιεινήν κατάστασιν.
Κυρία αιτία τούτου είναι η έλλειψις σφαγείων και υπονόμων. Τα πρώτα έχουν αντικατασταθή δια των προ των κρεοπωλείων πεζοδρομίων και αι δεύτεραι δια μικρών ρυακίων ανορυχθέντων εις τα κράσπεδα των διαφόρων οδών και παρόδων.
Παντού οπόθεν και αν διέλθη τις θα συναντήση ακαθαρσίας προερχομένας εκ της θυσίας των σφαγίων. Ποταμοί αιμάτων διευθύνονται προς τινα ρυάκιον και το θέρος ιδίως οι Αγρινιώται υποφέρουν εκ της δυσοσμίας.
Άλλη αιτία της υπάρξεως ακαθαρσιών είναι η έλλειψις ειδικής αγοράς εις την οποίαν να πωλούνται τα σφάγια και οι ιχθείς.
Εις το κεντρικώτερον σημείον της πόλεως δίπλα από εν ωραίον εμπορικόν κατάστημα υφασμάτων ή και εν φαρμακείον, πωλούνται ψάρια και εκτίθενται σφάγια.
Είναι αληθές ότι η Δημοτική Αρχή Αγρινίου έχει εκπονήσει σχέδιον μεταφοράς της αγοράς και συγκεντρώσεως των διαφόρων κρεοπωλείων και ιχθυοπωλείων εις εν ορισμένον σημείον της πόλεως, αλλά δι’ αγνώστους λόγους οι ενδιαφερόμενοι εξηγέρθησαν εναντίον της αποφάσεως ταύτης της Δημοτικής Αρχής και έκτοτε το ζήτημα εκκρεμεί”.