Ιστορική Δικαίωση;

 
11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1944
Μεγάλη Τρίτη
Ήταν 6:00 το πρωί.
Κοντά στους Αγίους Αποστόλους, στο Ζαπάντι, έξι συμπολίτες μας μετέφεραν με κάρο τρόφιμα για τους κατοίκους του Ελαιόφυτου.
Γερμανοί τους σταμάτησαν, τους κατέβασαν απ’ τα ιππήλατα οχήματα που οδηγούσαν και χωρίς να τους ζητήσουν εξηγήσεις, χωρίς να τους ζητήσουν να απολογηθούν, χωρίς να τους ρωτήσουν έστω ποιοι ήταν και πού πήγαιναν, τους δολοφόνησαν εν ψυχρώ, εκεί, έξω από την εκκλησία.
Από το http://eteriafotografizontas.blogspot.com/
14 Απριλίου 2009
Μεγάλη Τρίτη και στην Αγρινιώτικη εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, σε άρθρο του Φώτη Μπερίκου  διαβάζουμε:
Απόφαση του Εφετείου Πατρών δικαιώνει συγγενείς εκτελεσθέντων απ’ τις κατοχικές δυνάμεις και καταδικάζει το Γερμανικό Δημόσιο σε αποζημιώσεις.
Από την εφημερίδα “ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ”
“…όπως μας πληροφορεί ο δικηγόρος κ. Ιωάννης Γρ. Διονυσάτος, ο οποίος και είχε αναλάβει την υπόθεση, η Γερμανία δεν άσκησε κανένα ένδικο μέσο (αναίρεση, ανακοπή ερημοδικίας) και ως εκ τούτου η απόφαση ισχύει και μένει να εκτελεσθεί.
Προς αυτό, καλείται το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να πράξει τα δέοντα, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν τόσο απ’ τις διεθνείς συνθήκες, όσο κυρίως απ’ το ιερό του καθήκον έναντι των θυμάτων και της ιστορίας…»
Από την εφημερίδα “ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ”
Και το άρθρο καταλήγει:
” Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως αποτελούν οι εκτελέσεις απ’ τους Γερμανούς κατακτητές, είναι απαράγραπτα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Και η απόφαση του Εφετείου Πατρών, αποτελεί πλέον δεδικασμένο. Με βάση αυτή την εν ισχύ απόφαση που δεν μπορεί πλέον να αλλάξει, θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναληφθεί μία σοβαρή και συλλογική πρωτοβουλία απ’ τους φορείς του νομού μας για την καταβολή αποζημιώσεων: Για τους 120 και τους 3 απαγχωνισθέντες, για τους 59  των Καλυβίων, για τα χωριά του Ξηρομέρου που έκαψαν οι ναζί, για τα χωριά των Παρακαμπυλίων που κατέστρεψαν, για τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους που δολοφόνησαν”.
Πηγή: Εφημερίδα “ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ”
 
Visited 1 times, 1 visit(s) today