“Καπνεργάτες…Οι κυνηγοί του ονείρου”

του Αριστείδη Μπαρχαμπά

Το παρελθόν μιας καπνούπολης ανασταίνεται από την πληγωμένη μνήμη των ανώνυμων καπνεργατών, όπως τη βίωσαν από γενιά σε γενιά, γράφοντας οι ίδιοι τον επίλογο, μέσα στη μυρωδιά και την αποπνικτική ατμόσφαιρα των καπναποθηκών.
Και δεν είναι μόνο το πικρό ψωμί και το χτικιό, οι εφιάλτες τους. 
Είναι και η οργή για κάθε μορφής εξουσία που έστηνε τα δόκανα για να συντρίψει τους αγώνες τους. Εκμετάλλευση, απολύσεις, διώξεις, και η “ρετσινιά” του κομμουνιστή ή του “κομμουνίζοντος” για όποιους τόλμησαν να διεκδικήσουν μιαν ελάχιστη αύξηση στο φτηνό μεροκάματο.
Δεν αρκούν μόνο οι σελίδες της επίσημης ιστορίας να καλύψουν την καπνούπολη του Αγρινίου και τις υπόλοιπες καπνουπόλεις της Ελλάδας (Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Βόλο).
Χρειάζονται να βγουν στην επιφάνεια και άλλες καταγραφές: Ο τύπος, τα φυλλάδια των Εργατικών Κέντρων, οι φωτογραφίες, τα κτίρια των καπναποθηκών και κυρίως οι γραπτές και προφορικές μαρτυρίες των ίδιων των ιστορικών υποκειμένων (καπνεργατών και καπνεργαρτιών).
Στην προκείμενη περίπτωση, ο Αριστείδης Μπαρχαμπάς, σηκώνει ένα τεράστιο βάρος μνήμης και μαζί με τον στοιβαδόρο του εξωφύλλου, καταξιώνουν τους κυνηγούς του ονείρου.
Χρυσούλα Σπυρέλη 
Συνοδευτικό του βιβλίου 

 

Ένα μουσικό CD με δεκατέσσερα τραγούδια με συμβολικό τίτλο και στίχο “Αφιερωμένο στους καπνεργάτες” αρχικά συνοδευτικό του βιβλίου “ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ -Οι κυνηγοί του ονείρου” του Αριστείδη Μπαρχαμπά και σήμερα αυτόνομο έργο. 
Η μουσική είναι του Κώστα Γκίκα, η ερμηνεία έγινε απο την Διόνη και οι στίχοι γράφτηκαν απο τον Αριστείδη Μπαρχαμπά.
 
Παραθέτουμε το εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα Στέφανου Σαλάπα.

 

Κι όπως το φύτρο αγκομαχάει να σπάσει το σπόρο, να γίνει φύλλο κι ανθός, φυτό καπνός και μετά καπνός στον αέρα, παρόμοια παλεύει ο εργάτης της γης να χωρίσει, για να περάσει ανάμεσα τους, για να πιάσει το όνειρο.
Χυμοί, ιδρώτας και αίμα!
Κι ύστερα… ύστερα… ψηφία στην σειρά κι ένα βιβλίο στο τραπέζι “ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ, Οι κυνηγοί του Ονείρου”.
Κι ύστερα… τραγούδια με ρίζες ίδιες σαν εκείνες που έχουν τα γράμματα, βαλμένα στη σειρά σαν φυντάνια στη βραγιά. Κι εσείς σκυμμένοι με την ψυχή σας  και τα αφτιά σας τα τραγούδια, ζήστε το όνειρο μαζί με τους χαμένους κυνηγούς του ονείρου.
 
 
 Τα σκίτσα του εξωφύλλου του βιβλίου και η εικονογράφηση του ένθετου cd έγινε από τον Αγρινιώτη ζωγράφο-γλύπτη Αντώνη Ναστούλη.
Visited 1 times, 1 visit(s) today