Ο Μουσικός Σύλλογος “ΟΡΦΕΥΣ” Αγρινίου

Ο Μ.Σ. Ορφέας Αγρινίου ιδρύθηκε το 1894 και είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος του Αγρινίου. Ίδρυσε την πρώτη φιλαρμονική η οποία τελικά περιήλθε στον Δήμο.

Η πρώτη ανδρική χορωδία συγκροτήθηκε το 1936 και αλλάζοντας κατά καιρούς σύνθεση πήρε την τελική μορφή μικτής χορωδίας το 1954. Από τότε μέχρι σήμερα η χορωδία έχει κάνει πλείστες όσες εμφανίσεις στην πατρίδα μας και το εξωτερικό.
Φημισμένοι μαέστροι όπως ο Δενάρδος, ο Κούτνας διεύθυναν τη χορωδία επί σειρά ετών. Από το 1974 μέχρι το 1990 τη χορωδία διηύθυνε ο κορυφαίος συμπολίτης μουσικοσυνθέτης Δημ. Παπαποστόλου. Από το 1990 μέχρι το 1997 μαέστρος της χορωδίας, χρημάτισε ο νεαρός ταλαντούχος Γ. Ξενάκης.
Την διαχρονικότητα του ο “Ορφέας” οφείλει στον αείμνηστο Πρόεδρό του Θανάση Ροντήρη, ο οποίος επί μακρά σειρά ετών (άνω των 45) προσέφερε την πολύτιμη ηθική και υλική στήριξη του και συνάμα τον ανεξάντλητο ζήλο του.

 

Ο σύλλογος “Ορφέας”, είναι στενά συνδεδεμένος με την

Φιλαρμονική του Αγρινίου.

 

Η Φιλαρμονική ξεκίνησε το 1896 ως τμήμα του Γυμναστικού Συλλόγου «Ηρακλής». Αρχιμουσικός τότε ήταν ένας Αυστριακός , γιος του Αρχιμουσικού της Κέρκυρας με το όνομα Σάϊλερ. Η φιλαρμονική πλαισίωνε τις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης .

Η λειτουργία της Φιλαρμονικής διεκόπη το 1940 και ανασυγκροτήθηκε το 1949 με την επωνυμία « Μουσικός Σύλλογος ΟΡΦΕΥΣ».Το 1960 στο Δήμο Αγρινίου , συστήθηκε νομικό πρόσωπο Φιλαρμονικής Δήμου Αγρινίου, όπου σε συνεργασία με το Μουσικό Σύλλογο “Ορφέας” συντηρούσε και διοικούσε τη Φιλαρμονική.

Το 1995 ο Δήμος Αγρινίου ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου την χρηματοδότηση και διοίκηση της. Σήμερα αριθμεί 180 μουσικούς μέλη της και 400 περίπου μαθητές, οι οποίοι διδάσκονται δωρεάν μουσική και στελεχώνουν τη Φιλαρμονική .
Σήμερα τη Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου καθώς και την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής διευθύνει ο Αρχιμουσικός Βασίλειος Κ. Κονήδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Φιλαρμονική σήμερα.Αρχιμουσικός Βασίλειος Κ. Κονήδας.

 

ΠΗΓΕΣ:
Οι φωτογραφίες είναι από το αφιέρωμα 
“20 μοναδικές ιστορικές φωτογραφίες 
της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου”
του 


Share


~Αγρίνιο…Γλυκές Μνήμες~
Visited 1 times, 1 visit(s) today