Οδός Ηλία Ηλιού

την δεκαετία του ’60
 
ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΥ

Ο γνωστός σε όλους μας πεζόδρομος «Ηλία Ηλιού», που παλαιότερα ονομαζόταν οδός Παπαγιάννη, πήρε την ονομασία του από τον Μικρασιάτη καπνέμπορο και ευεργέτη της πόλης του Αγρινίου Ηλία Ηλιού.

Γεννημένος στο Αζάριο της Μικράς Ασίας και μετά το ξερίζωμα της οικογένειάς του με τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής εγκαθίστανται στο Αγρίνιο και ασχολείται με το εμπόριο καπνού. Γίνεται ένας από τους σπουδαιότερους καπνέμπορους της περιοχής. Σπουδαία υπήρξε η συμβολή του στην αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της στέγασης των προσφύγων που έφτασαν στο Αγρίνιο το 1922 και ζούσαν πρόχειρα σε σκηνές του Ελληνικού Στρατού στον πεδινό χώρο ανάμεσα στις περιοχές «Ερυθραία» και «Τσίτα».

 Τα χρόνια περνούσαν και το πρόβλημα ζητούσε επιτακτικά οριστική λύση. Το 1932 προτάθηκε η επίταξη του χώρου του πάρκου, ιδιοκτησίας αδελφών Παπαστράτου, για να οικοδομηθούν εκεί σπίτια για τους πρόσφυγες. Οι Παπαστραταίοι αντέδρασαν έντονα επειδή είχαν αποφασίσει να δωρήσουν τον χώρο του πάρκου στον Δήμο Αγρινίου.Τότε ο Ηλίας Ηλιού με προσωπικές δαπάνες ζήτησε να απαλλοτριωθεί έκταση γης στον σημερινό Άγιο Κωνσταντίνο για να χτιστούν εκεί σπίτια και να μπορέσουν επιτέλους να ριζώσουν οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες. Έτσι κι έγινε. Επίσης διέθεσε χρήματα για την ανέγερση του ιερού ναού Αγίου Κωνσταντίνου καθώς και για το Δημοτικό Σχολείο.

Με την σύζυγό του Κατίνα δεν απέκτησαν παιδιά. Στην ιδιόγραφη διαθήκη του εκτός των άλλων σημειώνει και τα εξής, όσον αφορά την τύχη της σημαντικής περιουσίας που δημιούργησε:

«….μη έχων τέκνα αισθάνομαι κατά την ιεράν ταύτην στιγμήν την υποχρέωση να μεριμνήσω υπέρ της αγαπητής ταύτης πόλεως του Αγρινίου, της καταστάσης δευτέρας μου πατρίδος, εν τη οποία και τη βοηθεία της οποίας εσχημάτισα την περιουσίαν μου ήτις δικαιούται να εξυπηρετηθεί παρ΄εμού όσον τουλάχιστον και εγώ παρά ταύτης…..»

Στην συνέχεια ορίζει όπως την περιουσία του την διαχειρίζεται η σύζυγός του Κατίνα, «…..μετά δε τον θάνατον ταύτης η ακίνητος περιουσία μου να χρησιμεύση δια την ίδρυσιν και συντήρησιν εν Αγρινίω Ορφανοτροφείου…..».

Το μεγάλο κτίριο των αποθηκών καπνού που χαρακτηρίστηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί. Το εντυπωσιακό σπίτι του κατεδαφίστηκε και στο οικόπεδο χτίστηκε παιδικός σταθμός.

Στο παρακάτω σκαρίφημα βλέπουμε τα μαγαζιά που υπήρχαν την δεκαετία του ’60 στην οδό Ηλία Ηλιού.
 
 
1. Ξενοδοχείο «ΑΚΡΟΠΟΛ», των αδελφών Στρανομίτη. Στο ισόγειο στεγαζόταν το πρακτορείο εφημερίδων και βιβλιοπωλείο του Δημ. Αλμπάνη. Ο τσαγκάρης Ασημάκης, οι ασφάλειες και τα γραφεία της Ολυμπιακής των αδελφών Κυλπάση και ο τσαγκάρης Σάββας Καλημέρης.
2. Το κουρείο του Αντρέα Καρούσου.
3. Το αρτοποιείο του Νικολάου Παππά.
4. Το φωτογραφείο των αδελφών Ξυθάλη. Το δικηγορικό γραφείο του Χαρίλαου Φαφούτη, το ραφείο του Κώστα Ξυθάλη, το καφενείο του Δημήτρη Παγωμένου, το δικηγορικό γραφείο του Νούλη (Σεβαστιανού) Καρβούνη και ο ηλεκτρολόγος Παπαφώτος.
5. Το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Όταν το Πρωτοδικείο μεταφέρθηκε τέρμα Τσαλδάρη στην πλατεία Χατζοπούλου, στο οίκημα έγινε το εντευκτήριο της Ιεράς Μητρόπολης και η αίθουσα διαλέξεων του Αρχιμανδρίτη Θεόκλητου Φεφέ.
6 και 7. Το δικηγορικό γραφείο του Κωνσταντίνου Ροκόφυλου και έπειτα το δικηγορικό γραφείο του Κ. Χατιάδη.
 Το κομμωτήριο της Μαριγούλας Παντούλα
από το αρχείο της Βάσως Παντούλα.
8. Οικία γιατρού δερματολόγου Σίσκου και στο ισόγειο το κατάστημα του Γεωργίου Σάσσου με λάστιχα αυτοκινήτου και πετρογκάζ και στο υπόγειο η ταβέρνα του Αθανασίου Σταθελάκη. Αργότερα στο σπίτι του γιατρού Σίσκου στεγάστηκε η κλινική του Κωνσταντίνου Παπαθανασιάδη.
9. Οικία Ραφτόπουλου.
11. Το πρατήριο βενζίνης και γκαράζ αυτοκινήτων του Σταύρου Τσικνιά. Το κομμωτήριο της Μαριγούλας Παντούλα, το τεχνικό γραφείο του Τάκη Μελισσινού και μέσα στην πάροδο η αποθήκη ξυλείας του Βεντζούρη.
12. Οικία Ηλία Μανέτη και στο ισόγειο το γαλακτοπωλείο του Κίτσου, το τυπογραφείο του Μανθόπουλου και Σκαμνέλη και αργότερα ο Δομοζόπουλος με γραφομηχανές. Το κουρείο του Κώστα Σκουλαρίκου και στην γωνία με την οδό 39ου Συντάγματος το πρατήριο τσιγάρων Ματσάγγου του Πάνου Μελισσινού και το κρεοπωλείο του Σπύρου Γεωργόπουλου.
13. Οικία γιατρού Ιωάννη Μπαϊμπά.
14. Οικία διευθυντού τραπέζης Δημητρίου Μπαϊμπά και στο ισόγειο το δικηγορικό γραφείο του Δημητρίου Βότση και το δικηγορικό γραφείο του Κώστα Βεργώνη.
15. Το δικηγορικό γραφείο του Λάμπρου Παπαβασιλείου και το δικηγορικό γραφείο των Κώστα Διαμαντή και Μάνθου Βεργώνη.
φωτογραφία του 1952, στην οδό Ηλία Ηλιού και 39ου Συντάγματος, έξω από το πρατήριο
τσιγάρων Ματσάγγου και Πάνου Μελισσινού.
16. Οικία Ιωάννη Παππά.
17. Οικία Λάμπρου και Τασίας Τσιτσιμελή. Στο ισόγειο στεγαζόταν το δικηγορικό γραφείο των Νίκου Ανδρικόπουλου και Ναπολέοντα Οικονομίδη.
18. Ταβέρνα Νίκου Τζάνη και μετά το ξενοδοχείο του Γ. Κοντόβα.
19. Οικία Ηλία Μανιάτη και στο ισόγειο το ζαχαροπλαστείο των αδελφών Γαϊτάνη.
20. Οικία Μητροπάνου και στο ισόγειο ο δερματέμπορας Σπυρόπουλος.
21. Τ.Ε.Α. (Τάγμα Εθνοφυλακής Αγρινίου), στο ισόγειο ο Γεώργιος Καμποσιώρας και στο υπόγειο η ταβέρνα του Γ. Κοντόβα.
Εάν στο παραπάνω κείμενο υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις
περιμένω τις διορθώσεις σας στο gitsanas@gmail.com
Το σκαρίφημα και το κείμενο μας το έστειλε
η φίλη Μαίρη Κ., η οποία το βρήκε στην “ΡΙΖΑ ΑΓΡΙΝΙΩΤΩΝ”.
Δυστυχώς μας το έστειλε χωρίς το όνομα του δημιουργού.
Αν κάποιος γνωρίζει το όνομά του ας μας ενημερώσει
να το συμπληρώσουμε.

 

~Αγρίνιο…Γλυκές Μνήμες~

Visited 7 times, 1 visit(s) today