Θεμελίωση του φράγματος του Αχελώου

 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ 1953

 
To συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» παρουσιάζει τον Έλληνα φωτογράφο Κώστα Μπαλάφα, εστιάζοντας σε μια χρονολογία κομβική τόσο για το έργο του όσο και για την Ελλάδα, το 1953. 
Μέσα από την προσωπική του αφήγηση και με σημείο αναφοράς το φωτογραφικό του έργο, ξετυλίγεται η ιστορία της ελληνικής υπαίθρου και ιδιαίτερα της Ηπείρου στην περίοδο της Κατοχής αλλά και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. 
Ο Κ. Μπαλάφας είναι ο καλλιτέχνης που δημιούργησε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, φωτογραφίες ντοκουμέντα, αποτυπώνοντας τον ανθρώπινο μόχθο και τη φτώχεια των κατοίκων της υπαίθρου, αλλά και τον αγώνα κατά του κατακτητή την περίοδο της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης. Με τον φωτογραφικό του φακό και την κινηματογραφική του κάμερα κατέγραψε επίσης το έργο εξηλεκτρισμού της χώρας που ξεκινά το 1953 με τα εγκαίνια του εργοστασίου στο Αλιβέρι, καθώς επίσης και το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της κατασκευής του φράγματος του Αχελώου, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα το δράμα των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τα χωριά τους λόγω των έργων.
 
Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται με πλάνα από την αναδρομική έκθεση με φωτογραφίες του, που διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη το 2003. Την αφήγηση του Κώστα Μπαλάφα στην εκπομπή πλαισιώνουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πλάνα αρχείου και έντυπο αρχειακό υλικό με ιστορικά γεγονότα της εποχής.
 
Η αναφορά για το έργο του φράγματος του Αχελώου και για τους κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είναι από το 19:38:00 έως το 22:29:00

 

Πατήστε για να δείτε το βίντεο.

Από 19.35΄ έως
 

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today