ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΠΟΤΕ……

 

«Το Αγρίνιο Κάποτε…»

Οδοιπορικό σε ένα Αγρίνιο που δεν υπάρχει πλέον.  
Με ιδιωτική πρωτοβουλία ο Αριστείδης Μπαρχαμπάς, Αγρινιώτης με έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον για τη γενέτειρά του, δημιούργησε ένα πολυτελές ενθύμημα για την πόλη. Ένα λεύκωμα για όσους αγαπούν το Αγρίνιο ή θέλουν να το γνωρίσουν.
Η ανθρώπινη παρουσία και δράση στο Αγρίνιο έχει ιστορία πολλών αιώνων. Η πόλη των Αγραίων με τον Αγριώνιο Διόνυσο, η πόλη των βυζαντινών χρόνων με τον ναό της Αγίας Τριάδας στη Μαύρικα, το Βραχώρι της περιόδου της Τουρκοκρατίας και του Αγώνα για την Απελευθέρωση, το νεώτερο Αγρίνιο έχουν αφήσει τα ίχνη τους στη σημερινή πόλη, μάρτυρες μιας πορείας εκατοντάδων χρόνων.
Τεκμήρια των τελευταίων εκατόν πενήντα περίπου ετών συγκέντρωσε και επιμελέστατα τοποθέτησε στο πολυτελές λεύκωμα  που δημιούργησε ο Αριστείδης Μπαρχαμπάς. Με φωτογραφίες από ιδιωτικά αρχεία, αποσπάσματα από δημοσιεύματα εφημερίδων, χάρτες, σχόλια, ιστορικές πληροφορίες και περιγραφές, λογοτεχνικά κείμενα «ζωντανεύει» στο λεύκωμα ό,τι χάθηκε τις μεταπολεμικές δεκαετίες.
 Οι εκκλησίες, τα εκπαιδευτήρια, ο αθλητισμός, τα καπνά και η πόλη, σύλλογοι, ευεργέτες και δωρητές, ο τύπος και οι άνθρωποί του, πνευματικοί άνθρωποι και καλλιτέχνες, εικόνες της πόλης είναι μερικά από τα στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού που παρουσιάζονται.
 Το παλιό φωτογραφικό υλικό και τα δημοσιεύματα των εφημερίδων επιτρέπουν στον αναγνώστη να παρατηρήσει την εικόνα και τη ζωή της πόλης. Οι φωτογραφίες «μιλούν» από μόνες τους και ο υπομνηματισμός τους παρέχει την κατάλληλη ποσότητα πληροφορίας.
Πολύ κατατοπιστικά είναι τα εισαγωγικά κείμενα που φωτίζουν την ιστορία της πόλης: του δρος Ιωάννη Νεραντζή για το αρχαίο Αγρίνιο, του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανασίου Παλιούρα για το Βυζαντινό Αγρίνιο, του κ. Φώκου Αναγνωστόπουλου για το Βραχώρι στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, του κ. Χρήστου Κατσιμπίνη για την κατοικία στο Αγρίνιο κατά τους νεώτερους χρόνους.
Τα κείμενα επίσης των κ.κ.Τάκη Αντωνίου, Δημήτρη Τσεκούρα, Στεφάνου Σαλάπα, Θ.Μ. Πολίτη βοηθούν τον αναγνώστη να «ταξιδέψει» στα περασμένα.
Ελαιογραφία του Νίκου Καλαντζή κοσμεί το εξώφυλλο, ενώ σχέδια του αρχιτέκτονα Χρήστου Κατσιμπίνη τα εσώφυλλα του βιβλίου.
Σήμερα, λίγα στοιχεία από εκείνη την εποχή επιβιώνουν. Ωστόσο, όπως αναφέρει στον επίλογό του ο δημιουργός του βιβλίου  «..Η νέα εποχή κατεδάφισε αλόγιστα το δημιουργικό παρελθόν, η μνημοσύνη όμως στέκεται ορθή…».
Το λεύκωμα για το Αγρίνιο είναι ταυτόχρονα ένα ερέθισμα μνήμης και νεύμα αποχαιρετισμού στη ζωή εκείνης της περιόδου. «Το Αγρίνιο Κάποτε…» καταφέρνει να μεταδώσει το άρωμα μιας εποχής, που μολονότι χάθηκε για πάντα σφραγίζει τη συλλογική μνήμη και λειτουργεί ως σύνδεσμος με το παρελθόν.
 
Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά
Δρ αρχιτεκτονικής, Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών με έδρα το Αγρίνιο)

Το άρθρο είναι από τη εφημερίδα “ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ” 

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today