Το Δημοψήφισμα του 1974

στο Αγρίνιο

8 Δεκεμβρίου του 1974

Από Τοπική εφημερίδα

Αμέσως μετά την κατάρρευση της Χούντας των Συνταγματαρχών,  έγινε στην Ελλάδα δημοψήφισμα για την μορφή του πολιτεύματος και ο λαός με συντριπτική πλειοψηφία 69,18% αποφάσισε την κατάργηση της βασιλευομένης δημοκρατίας ψηφίζοντας την αβασίλευτη.Ο λαός είχε κληθεί να αποφασίσει σε συνθήκες ελεύθερης έκφρασης.
Τα κόμματα δεν έλαβαν μέρος στην εκστρατεία του δημοψηφίσματος. Οι ομιλίες περιορίσθηκαν μεταξύ ιδιωτών που εκπροσωπούσαν ποικίλες αντιλήψεις.
Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής μάλιστα είχε ζητήσει όπως τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδος του να κρατήσουν ουδέτερη στάση.

Τα ψηφοδέλτια κατά το δημοψήφισμα, δύο.
Σε καφέ χρώμα που πάνω έγραφε “Βασιλευομένη Δημοκρατία” και σε πράσινο χρώμα που πάνω έγραφε “Αβασίλευτη Δημοκρατία”.

Σχεδόν αμέσως μετά την αναγγελία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, στο Αγρίνιο την 27-11-1974 μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου οι:

Δ. Βότσης,
Λ. Παπαγεωργίου,
Χ. Φαφούτης,
Σ. Καρβούνης,
Χ. Ντόκας,
Τ. Οικονομίδης,
Κ. Φίλος,
Σ. Πατρώνης,
Ι. Βλασόπουλος,
Ν. Ανδρικόπουλος,
Χ. Θεοδωρόπουλος,
Χ. Καλφούντζος,
Κ. Χατιάδης,
Κ. Δελημήτσος,
Ι. Διαμαντής,
Β. Γεωργίου,
Κ. Καράτσαλος,
Α. Κιτσάκης,
Σ. Τσίγκος,
Γρ. Μπακόλας,
Ν. Νικάκης,
Α. Πετρόπουλος

 

εξέδωσαν διακήρυξη με την οποία διαδήλωναν την πίστη τους στην αβασίλευτη Δημοκρατία και καλούσαν τον λαό της περιοχής να συμπαρασταθούν στον αγώνα υπέρ της αβασιλεύτου δημοκρατίας.

Η διακήρυξη γράφτηκε στο γραφείο του τότε δικηγόρου Αγρινίου Χαρίλαου Φαφούτη, τυπώθηκε εν συνεχεία και διανεμήθηκε στο κοινό της πόλης.

Λίγες μέρες μετά, μεγάλη ομάδα Αγρινιωτών (επιστήμονες, έμποροι κλπ) συγκρότησαν συντονιστική επιτροπή αγώνος υπέρ της αβασιλεύτου δημοκρατίας και υπέγραψαν Διακήρυξη, η οποία διανεμήθηκε όχι μόνο  μέσα στη πόλη του Αγρινίου αλλά και στα χωριά των επαρχιών Βάλτου, Ξηρομέρου και Τριχωνίδος.

Οι δύο διακηρύξεις
Και για την ιστορία….
Στο νομό μας τα αποτελέσματα

 

Εκλογική Περιφέρεια Αβασίλευτη Βασιλευόμενη  
Αιτωλοακαρνανία       65,63%        34,67%             

 
Visited 1 times, 1 visit(s) today